Котаракът наставник в "Котаракът в чизми“ - вариант 2

Анализ 535 думи 02.02.2023 geo**********@abv.bg ЕМИЛ Е. ПОПОВ (редактор)

          ЗА КАКВО РАЗКАЗВА ПРИКАЗКАТА?

          Приказката Котаракът наставник или "Котаракът в чизми“ отправя няколко важни послания към общността:
          ► Правото на наследяване трябва да се приеме и уважава – най-големият брат получава най-добрата част от наследството на бащата, а най-малкият – най-мизерната част. Това право е неоспоримо. Обществото се гради върху правила и закони, които трябва да се спазват, за да се запази и самото то.
          ► Човешката съдба е променлива и всичко в живота може да се измени – бедният да стане богат, силният да бъде победен, а властимащият да бъде заблуден. Дава се надежда, че всеки може да промени живота си към по-добро.
          ► Хитростта е средство за оцеляване на слабия и онеправдан беден човек. Тя е представена като положително качество, защото е победен отрицателният герой (човекоядецът), заблудени са богатите, които са получили своите богатства по правото на наследяването (царят и принцесата).
          ► Приятелството е една от най-важните опори в живота на всеки човек. Когато имаш верни, умни и добри приятели, можеш да се смяташ за щастлив, защото те ще ти помогнат във всяка ситуация.

          ГЕРОИТЕ В ПРИКАЗКАТА

          ► Котаракът е невероятно изобретателен и смел. Олицетворението дава възможност той да се превърне в забавен и много действен персонаж. Спасява най-малкия брат от бедността, побеждава човекоядеца, заблуждава царя, прави мелничарския син царски зет. И всичко това благодарение на своята хитрост и умението си да се справя с всяка ситуация в живота без страх и съмнения.
          ► Момъкът е беден и примирен със съдбата си, без никаква идея как да оцелее и да се справи с бедността си. Той се оставя изцяло в ръцете на хитрия и находчив Котарак, доверява му се напълно. Накрая получава замък, имение и ръката на царската дъщеря.
          ► Царят е наивен и прекалено доверчив. Той не познава благородниците и именията им, дори тези, които са близо до двореца му, което едва ли го представя като много добър владетел.
         ► Принцесата е запленена от младостта и богатството на мнимия маркиз и става негова съпруга.
         ► Човекоядецът е силен, но глупав. Прекалената му самонадеяност и суетата му го правят жертва на хитрия Котарак.

          ПРОСТРАНСТВОТО В ПРИКАЗКАТА

          Пространството в приказката е неопределено. Мелницата, дворецът, замъкът на човекоядеца, нивите и ливадите се намират някъде, но не е посочено къде. Странното е, че царят не знае за земите и замъка на човекоядеца. А тези земи не са далече от двореца му, защото героите стигат до тях по време на разходка.

          ВРЕМЕТО В ПРИКАЗКАТА

          Времето в приказката също е неопределено.

Помогни на потребителите на domashno.bg, като качиш материал!

Ако материалът е одобрен, можеш да спечелиш безплатен абонамент!

Влез или се регистрирай.