Нашата мисия

Какво е domashno.bg?

Domashno.bg цели да помогне на учениците, като предлага подробни решения на задачите от учебниците по математика, физика и химия от 5 до 12 клас. В момента разработваме и друг вид помощни материали, както и по други предмети, които ще бъдат пуснати идните месеци.

Защо се занимаваме с проекта?

Наясно сме, че учениците имат различни интереси, по-силни страни, както и по-слаби, и не всеки успява да усвои материала по всеки предмет еднакво бързо. Сайта помага на учениците, като им дава възможност по-лесно да разберат правилния начин на решаване на задачите, които ги затрудняват, да напишат домашното си по-бързо и да имат повече време за нещата, които наистина ги вълнуват. Важно е да осъзнаем, че не всеки трябва да е добър във всичко, а образователната ни система е изградена така, че децата нямат свободен избор да изучават нещата, които са им интересни и ги вълнуват – много често изучават неща, които не само са безполезни, но и убиват ентусиазма им и любопитсвото да научават нови неща.

Но няма ли негативен ефект да улесняваме толкова учениците?

Има дузина научни изследвания, които всъщност показват, че домашната работа може да има негативен ефект върху учениците по много различни начини. Важно е учебния процес да е достатъчно интересен и приятен, за да подбуди интерес и любознателност в обучаващия се, като това ще го накара сам да прекарва свободното си време в това да изучава и да се развива в дадената дисциплина. От друга страна, е още по-важно да наблягаме и на други умения, които са изключително важни за успешното реализиране на децата в живота – креативност, воля и постоянство, емоционална интелигентност и социални умения. В днешния свят, колкото и да си умен и интелигентен, липсват ли ти тези важни умения, е изключително трудно да си конкурентен и успешен в обществото.